Tartalom:      "táncosnő"       "teszt"       "kártyatrükk".

A jobb agyféltekés rajzolás módszerének egyik alapja a gyakorlás

A tanfolyam során is különböző gyakorlatokkal jutunk el
a kezdeti "pálcika-embertől" az igazi, élethű portrékig.

Az otthoni gyakorláshoz nyújt segítséget az itt található anyag.

Sok sikert a feladatokhoz!

 

Az alábbiakban olyan tesztek találhatóak, melyekkel megállapítható,
hogy a bal vagy a jobb agyféltekéje a dominánsabb

 

"Táncosnő"

Milyen irányban forog a táncosnő a lenti képen? Az óramutató járásával megegyezően vagy azzal ellentétesen?
A kép nagyobb méretű megtekintéséhez kattintson ide!

Ön szerint merre forog a táncosnő?

 

Amennyiben az óramutató járásával megegyezően látja forogni a táncosnőt, a jobb agyféltekéje a dominánsabb, azt használja jobban.

Ellenkező esetben, tehát amennyiben az óramutató járásával ellentétesen látja forogni, a bal agyféltekéje a dominánsabb.

Erős koncentrációval meg lehet fordítani a táncosnő forgását.

 

A jobb agyféltekének köszönhető tulajdonságok közé tartozik a képzelőerő, a gyakorlati tudás, a tág perspektívákban történő vizsgálódás, a kép átlátása, a szimbólumfelismerés, a jelenre és jövőre történő fókuszálás, a filozofikus gondolkodás, az összességében való megértés, a hit, a vallásos gondolkodás, a méltánylás, a térlátás, a lehetőségek vizsgálata, az ötletszerűség, a rizikó- illetve kockázatvállalás, az érzelmek, a jelentés és mondanivaló megértése, a tisztánlátás, az objektum funkciója, a szárnyaló gondolkodás, a megbecsülés, az indulatosság, a fantázia és a kreativitás.

A bal agyféltekének köszönhetjük az elméleti tudást, a logikát, a részletek megfigyelését, az alapos megértést, a rendszerességet, a meggyőződést, a stratégiai gondolkodást, a tényszerűséget, a nyelvtudást illetve -érzéket, a jelenre és a múltra történő fókuszálást, a matematika és a tudományok szeretetét illetve megértését, a minták és szabályok felismerését, a valóságorientáltságot, a gyakorlatiasságot, az elismerést, a tények szeretetét, a tudni akarást, a praktikusságot és a különböző dolgok nevének megjegyzését.

S minthogy a népesség több, mint 90 százaléka jobbkezes, azaz bal agyféltekéjük a dominánsabb, az ennek a féltekének köszönhető tulajdonságok jellemzik elsősorban. Nehezen szakadnak el a bal félteke dominanciájától.
A jobb agyféltekés rajzolás módszere pontosan erre a tényre épül. A módszer segítségével megpróbáljuk a háttérbe szorítani a bal agyféltekét olyan, sokszor logikátlannak tűnő feladatokkal, melyek a bal féltekének köszönhető tulajdonságok, elsősorban a logikus gondolkodás ellen vannak. Így előtérbe kerülhet a jobb agyfélteke, melynek a fent említett képességeket köszönhetjük. Mindez három-négy nap alatt véghez vihető, s így ilyen rövid idő alatt is képesek lehetünk a már születésünk óta bennünk lévő rajzkészséget előhozni és használni. Ezáltal fantasztikus, élethű portrékat, csendéletet, sőt szinte bármit képesek leszünk megrajzolni.

 

"Teszt"

Válaszoljon az alábbi kérdésekre!

Természetesen ritkán, de előfordul, hogy valaki a két agyféltekéjét közel azonos arányban használja. Ilyenkor nem lehet egyikre sem azt mondani, hogy az lenne a dominánsabb.

 

"Kártyatrükk"

Az alábbiakban egy olyan kártyatrükk alanya lehet, mely jól illusztrálja agyunk korlátait.
A magyarázatot a trükk után olvashatja el.

Figyelem! Az oldalon (ezen és a teljes honlapon) található anyagok (szövegek, képek, videók, stb.) mind jogvédettek, azokat engedély nélkül felhasználni tilos!

vissza a címoldalra 


tudokrajzolni.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu